Μάθε Γερμανικά!

Έχω πολλά χρόνια εμπειρίας ως καθηγήτρια γερμανικών, και πίστεψε με, ξέρω για τι μιλάω. Οι περισσότεροι μαθητές της γερμανικής γλώσσας δεν νομίζω ότι πραγματικά σκέφτονται για το πώς να μάθουν και χάνουν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια.

Ή προσπαθούν να γράφουν τακτικά λεξιλόγιο κάπου, αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγο τεμπέληδες για να οικοδομήσουν ένα πραγματικά αποτελεσματικό σύστημα που επεκτείνει πραγματικά το νοητικό γερμανικό λεξικό τους καθημερινά και συνεχώς. Συνεπώς, ας εξετάσουμε διάφορες επιλογές:

Μαθέ γερμανικά σωστά για να αποφύγεις αυτά τα λάθη!

Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω, ότι πολλοί μαθητές γερμανικών γράφουν επανειλημμένα σημαντικές λέξεις κάπου για να τις μάθουν “αργότερα”.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι μαθητές σύντομα δεν θυμούνται που έχουν γράψει αυτές τις λέξεις και πραγματικά δεν τις βρίσκουν. Γιατί; Επειδή αρχικά δεν ήθελαν να γράψουν αυτές τις σημειώσεις συστηματικά. Ένα μοιραίο λάθος! Οι συνέπειες;

Το χάος στα αρχεία τους αντανακλάται ως χάος στο κεφάλι τους.

Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά, επειδή δεν μπορείς να θυμηθείς το πιο σημαντικό λεξιλόγιο.

Δεν καταλαβαίνεις τους ντόπιους – θυμόσαι όμως, να έχεις γράψει αυτή και την άλλη λέξη κάπου, αλλά τι σημαίνει αυτή πάλι; Πώς μπορείς να το πείς αυτό στα γερμανικά;
Αισθάνεσαι εντελώς ανασφαλής γιατί έχεις απλά πάρα πολύ λίγες λέξεις στο μυαλό σου.
Επειδή αισθάνεσαι ανασφαλείς, είσαι φοβισμένος από κάθε συνομιλία στα γερμανικά.
Έτσι έχεις ακόμη λιγότερη άσκηση και αισθάνεσαι ακόμα πιο ανασφαλείς .
Αυτό που μόλις περιέγραψα ονομάζεται στα γερμανικά ένας «φαύλος κύκλος»!

Άλλοι φοιτητές είναι πιο πειθαρχημένοι, έχουν κρατήσει τα πάντα σε τάξη και – όλες τις λέξεις-κλειδιά και φράσεις που τις γράφουν αμέσως στο τετράδιο λεξιλογίου. Αυτό το έχουν μαζί τους παντού, και “μαθαίνουν” έτσι ακόμη και τακτικά λεξιλόγιο. Και τότε θα πρέπει ξαφνικά να θυμηθούν μια συγκεκριμένη λέξη και δεν μπορούν – αλήθεια ΓΙΑΤΙ;

Μειονεκτήματα του τετραδίου λεξιλογίου όταν μαθαίνεις γερμανικά.

Οι μαθητές απομνημονεύουν το λεξιλόγιο με την ίδια σειρά και προσδοκούν αυτό και στην εκμάθησή του.
Νομίζεις, λοιπόν, ότι έχεις μάθει τη λέξη. Στην πραγματικότητα, το μόνο που ξέρεις είναι η σειρά του.
Δεν μπορείς να συστηματοποιήσεις το λεξιλόγιο. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια γενική εικόνα από τις λέξεις που κατέχεις και ποιες πρέπει ακόμα να μάθεις.

Η λύση είναι αυτή:

Θα πρέπει να εργαστείς με τις καρτέλες! Ξέρω ότι πολλοί απλά δεν θέλουν να επισημαίνουν τις καρτέλες τους τακτικά, αλλά hey! Τελικά θέλεις να μάθεις γερμανικά, και όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και το λεξιλόγιο είναι η απόλυτη βάση. Έτσι, παρακαλούμε να κάνεις την προσπάθεια και να γράφεις κάθε λέξη στα γερμανικά που θέλεις να μάθεις, σε μια καρτελίτσα. Στο πίσω μέρος μπορείς να γράψεις στη συνέχεια τη μετάφραση στη μητρική σου γλώσσα.

Το μόνο πρόβλημα με τις καρτέλες είναι συχνά ότι έχεις πολλή δουλειά και στη συνέχεια είναι δύσκολο να βρείς μεμονωμένες καρτέλες.

Η λύση: καρτέλες με τον υπολογιστή σας

και μπορείτε να βρείτε το λεξιλόγιό σας και πάλι οποιαδήποτε στιγμή!

Με αυτό το template για το word μπορείτε να γράψετε 100 καρτέλες ανά αρχείο.

Το μέγεθος είναι Α8
Γράφετε τις λέξεις σας μία φορά στον υπολογιστή.
Εκτυπώνετε το λεξιλόγιο όσες φορές θέλετε.

Και έτσι γράφετε τις καρτέλες σας σωστά!

Γερμανικά ουσιαστικά

Στην εκμάθηση των γερμανικών ουσιαστικών πρέπει να σημειώνετε ΠΑΝΤΑ και το άρθρο και τον πληθυντικό των ουσιαστικών. Αυτό είναι απαραίτητο διότι τα άρθρα των γερμανικών ουσιαστικών δυστυχώς δεν συμπίπτουν με τα ελληνικά άρθρα και επίσης υπάρχουν 6 τρόποι για τον σχηματισμό του πληθυντικού. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει πάντα να μαθαίνετε και το άρθρο και τον πληθυντικό μαζί με το ουσιαστικό.

Δηλαδή: Στην μία όψη της καρτέλας γράφεται π.χ : die Lampe, die Lampen

Στην άλλη όψη : η λάμπα

Leave A Response

* Denotes Required Field